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NOTIFICATION 
S.R.O. (I)/96.- In exercise of the powers conferred by section 227 read with 
section 506 of the Companies Ordinance, 1984 (XLVII of 1984), and Finance 
Division’s Notification No. S.R.O. 698(I)/86, dated the 2nd July, 1986, the 
Corporate Law Authority is pleased to make the following rules, the same having 
been previously published as required by proviso to sub-section (1) of section 
506, namely:- 
 

 
THE EMPLOYEES’ PROVIDENT FUND (INVESTMENT IN LISTED 

SECURITIES) RULES, 1996 
 
 

1. Short title and commencement. -- (1) These rules may be called the 
Employees’ Provident Fund (Investment in Listed Securities) Rules, 1996. 
 
(2) They shall come into force at once. 
 

2. Interpretation .-- In these rules the words and expressions used shall 
have the same meanings as are assigned to them in the Companies Ordinance, 
1984 (XLVII of 1984). 
 

3. Conditions for investment in listed securities, etc.-- Where it is 
decided to make investment, out of the provident fund constituted for the 
employees of a company, in securities of the companies listed on any stock 
exchange in Pakistan, such investment shall be subject to the following 
conditions, namely:- 
 

(i) Total investment in listed securities shall not exceed [thirty]1ten per 
cent of 

the provident fund; 
 [  ]2 
                                                 
1 Substituted the word “twenty” with the word “thirty” vide S.R.O. 1260 (I)/98 dated 2nd November, 1998. 
Earlier the word “ten” was substituted with the word “twenty” vide S.R.O. 410(I)/97, dated June 6, 1997. 
2 The following clause was omitted vide S.R.O. 410(I)/97, dated June 6, 1997: 
 
“(ii) investment shall not exceed one per cent of the provident fund in the listed securities of any one 
company;” 
 



 
 (iii) investment in shares or other listed securities of a particular 

company shall not exceed five per cent of its paid up capital; 
 
(iv) In the case of investment in the shares of listed companies, it shall 

be made only where such companies— 
 

(a) have a minimum operational record of five years; and 
 
(b) have paid not less than fifteen per cent dividend to their 

share holders during the three preceding consecutive years; 
 

(v) in the case of investment in securities other than shares of listed 
companies, it shall not be made unless such securities have been 
rated as an investment grade with minimum rating of “BBB” by a 
credit rating company registered with the Authority under the 
Securities and Exchange Ordinance, 1969 (XVII of 1969), and the 
rating is maintained as such at the time of investment; and 

 
(vi) Investment shall not be made in a security if it is publicly known that 

the issuer of the security has committed default while availing of 
any financing facility. 
 

4. Powers of Authority to relax rules.- Where the Authority is satisfied 
that it is not practicable to comply with any condition of these rules in a particular 
case or class of cases, the Authority may, for reasons to be recorded and subject 
to such conditions as it may deem fit, relax any of the conditions specified in rule 
3 in the case of such company or class of companies. 
 
 
5. Penalty.- Whoever fails or refuses to comply with or contravenes any 
provision of these rules, or knowingly and wilfully authorises or permits such 
failure, refusal or contravention shall, in addition to any other liablity under the 
ordinance, be also punishable with fine not exceeding two thousand rupees, and, 
in case of continuing failure, refusal or contravention to a further fine not 
exceeding one hundred rupees for every day after the first during which such 
contravention continues. 
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