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PRESS RELEASE 

FOR IMMEDIATE RELEASE 

 
SECP APPROVES DRAFT COMPANIES (BUY-BACK SHARES) REGULATIONS, 2009 
FOR SOLICITING PUBLIC OPINION 
 
ISLAMABAD – JANUARY 22, 2009: Pursuant to the amendments in Section 95 A of the 
Companies Ordinance, 1984 (the Ordinance), the Securities and Exchange Commission of 
Pakistan (SECP) has approved the draft, “The Companies (Buy-Back of Shares) Regulations, 
2009”. The draft of the said Regulations has been placed on the Commission’s website, 
http://www.secp.gov.pk/DraftAmendments/trs_draft_09.pdf and is being published in the 
official gazette for soliciting public opinion as required under Section 506 A of the 
Ordinance.  

Section 95A of the Ordinance, recently notified by the Federal Government allows the listed 
companies to buy-back/repurchase their own shares and hold such shares as Treasury Shares, 
whereas under the old Section 95A, the repurchased shares were required to be cancelled. 
The buy-back /repurchase may be used as a tool to bring stability in market prices of the 
shares that are undervalued on the stock market. Buy-back/repurchase of shares by listed 
companies may consequently improve earning per share.  

The draft Regulations provide detailed modus operandi for buy-back/repurchase of shares 
including eligibility of the purchasing companies, purchase procedures, role and 
responsibilities of the purchasing companies, the manager to the purchase & purchase agents, 
contents of the public announcement & procedures for its publication, maximum holding of 
treasury shares and the manner in which treasury shares can be disposed off.  

The draft Regulations require the board of directors of a purchasing company to make a 
declaration that the purchasing company is solvent and is capable of meeting its liabilities on 
time, for the period of at least twelve months from the date of such declaration.   

The shares may be purchased either by way of tender offer through a manager to the purchase 
or from the stock market through a purchase agent. Manager to the purchase may be a 
corporate brokerage house, a commercial bank, a development financial institution or an 
investment bank not being an associated company or associated undertaking of the 
Purchasing Company. Whereas, a Purchase Agent should be a corporate brokerage house, not 
being an associated company or associated undertaking of the Purchasing Company holding 
valid brokerage license and membership of the stock exchange on which the Purchasing 
Company is listed. 

The draft Regulations restrict the maximum holding of treasury shares to 10 percent of the 
paid-up capital of the purchasing company and require that the accounting treatment of the 
purchase, cancellation and disposal of treasury shares shall be disclosed in the ensuing 
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financial statements of the purchasing companies in accordance with the requirements of the 
International Financial Reporting Standards. 

 

 

Sd.   

Imran Ghaznavi (Head of Internal & External Communications/Official Spokesman) 


